kleurenpalet glazuur testen

glazuur testen

De afgelopen weken ben ik heel druk geweest met het testen van glazuren. Op internet kun je allerlei recepten vinden voor het samenstellen van glazuren en ik bezit een minibibliotheek aan keramiekboeken waarin ook recepten staan.

Glazuren is een onderdeel van het kleien. Glazuren is ook een vak apart. Er zijn veel factoren van invloed op de uitkomst van een glazuur. De plaats in de oven, de stookcurve, de samenstelling van de klei die onder de glazuur zit, de kleur van de klei onder het glazuur. Er kan sympathiebrand optreden als er in de oven een glazuur met chroom gebruikt wordt. Maar ook de samenstelling van de grondstoffen kunnen hier verschillen van de grondstoffen die in bijv. Amerika gebruikt worden waardoor het glazuur van mij anders uitpakt dan die van de persoon die het recept op internet heeft gezet.

roze glazuur

Maar toch viel mijn mond weer open nadat ik vanmorgen de oven opende. De test glazuur van vorige week was roze. Ik heb hier een liter van gemaakt en een theepot met bekers ermee geglazuurd. Komen ze paars uit de oven!

theepot en bekers.

Voor degenen die willen kijken of de glazuur paars of roze uit hun oven komt is hier het recept:

kali veldspaat 36 
kwarts 27 
Fritte 3134 22 
krijt 11 
dolomiet 
bentoniet 
Tin oxide 4.8 
chroom 0.2 
Cobalt carbonaat 0.6 

Ik zie graag een foto van het resultaat 😉

Geef een reactie