glazuurtesten

as glazuur

Dagen kan ik ermee bezig zijn. Glazuren uitzoeken in boeken en online, testen maken en mijn eigen recepten proberen.

Bovenstaande foto toont een  mooie as glazuur gemaakt in voorgaande testen. Fantastisch om het as uit je eigen open haard te kunnen gebruiken als grondstof in een glazuur. Daarom heb ik nog een aantal variaties gemaakt.  Elke as heeft een andere samenstelling en kan derhalve anders uitpakken. Ik heb testen gemaakt met grof gezeefd as en fijn gezeefd as.

nieuwe testen met asglazuur
miniatuurlegertje voor glazuurtest

Op de kleiacademie hebben we een legertje gemaakt van 25 miniatuurtjes. Ik heb een vissenleger gemaakt. Hierboven een deel van het leger met 5 verschillende testglazuren. Op de miniatuurtjes kan je goed zien hoe een glazuur uitpakt. De testtegels geven ook een goed beeld maar de miniatuurtjes zijn levendiger. 

Als je glazuurtesten maakt is het noodzakelijk om notities te maken. Anders kan je een glazuur niet op de zelfde wijze weer maken. Je noteert voor elke tests de ingrediënten en de hoeveelheid daarvan, de stook curve en bijzonderheden, bijvoorbeeld of de glazuur dun of dik was.

Elke keer als je de oven opent is het weer spannend hoe de glazuren zijn uitgepakt. Het komt vaak voor dat ik teleurgesteld ben omdat de resultaten anders zijn als dat ik gedacht had.  Een resultaat die niet overeenkomt met de voorbeelden van de online recepten. Er is veel van invloed op een glazuur. De kleisoort die eronder zit is bepalend, de stookcurve is bepalend en ook de samenstelling van de ingrediënten afzonder kan verschillend zijn. Zwevende bestanddelen in de oven van een voorgaande stook kan van invloed zijn, alsmede hoe het glazuur is aangebracht. Het is een vak apart dat glazuren! 

Geef een reactie